De Nederlandse overheid is momenteel niet betrouwbaar. Dat concludeert algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord in het dossier over de crisisheffing.

Tot grote boosheid bij de Rotterdamse clubleider, zelf oud-directeur bij de belastingdienst, is deze “eenmalige” heffing over 2012 nu opnieuw onderdeel van het kabinetsbeleid geworden.

Feyenoord heeft tegen de heffingen over 2012 en 2013 (op voorhand) bezwaar aangetekend. Volgens Gudde is een gang naar de rechter onvermijdelijk om de rechtmatigheid van deze maatregel te laten toetsen.

“Bedrijven hebben in 2013 te horen gekregen dat de crisisheffing absoluut een eenmalige maatregel zou zijn. Als je het dan toch presteert opnieuw met deze maatregel te komen, ben je als overheid niet betrouwbaar”, betoogde Gudde op de website van Feyenoord.

Gudde hoopt op Eerste Kamer

De crisisheffing houdt in dat werkgevers in 2013 een eenmalige crisisheffing moesten betalen van 16 procent extra over het salaris dat zij in 2012 aan een medewerker hebben betaald, voor zover dat loon hoger was dan 150.000 euro. Veel werknemers, met name de spelers, van de Rotterdamse volksclub verdienen aanmerkelijk meer dan dat bedrag.

Door de crisisheffing die inmiddels door vele duizenden bedrijven wordt aangevochten, wordt Feyenoord volgens Gudde opnieuw geremd in de verdere gezondmaking van de club. "Dit helpt niet mee in het bereiken van zwarte cijfers en het versneld verbeteren van het negatief eigen vermogen. Ook zullen we waarschijnlijk vacatures niet kunnen vervullen en projecten moeten schrappen."

Gudde heeft de hoop op een goede afloop nog niet helemaal opgegeven. "Ik kan mij niet voorstellen dat dit onderdeel door de Eerste Kamer komt. Daar zullen toch nog wel mensen zijn, die net als de rest van Nederland vinden dat afspraak gewoon afspraak is? Zo niet dan wordt het, hoe vervelend en treurig ook, zeer waarschijnlijk een rechterlijke procedure."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl